Κατηγορίες
ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ.
Αντλία θερµότητας είναι µια συσκευή η οποία µεταφέρει θερµότητα από µία τοποθεσία σε µία άλλη, καταναλίσκοντας ηλεκτρική ενέργεια. Σε γενικές γραµµές µία αντλία θερµότητας λειτουργεί πάνω στις ίδιες αρχές της φυσικής που διέπουν ένα κλιµατιστικό µηχάνηµα αλλά κατά την αντίστροφη λειτουργία.

Η αντλία θερµότητας έχει ένα ψυκτικό κύκλωµα όπου χρησιµοποιεί ένα ειδικό υγρό («ψυκτικό µέσο») το οποίο ανάλογα µε τις συνθήκες θερµοκρασίας και πίεσης στις
οποίες λειτουργεί µπορεί να βρίσκεται είτε σε αέρια είτε σε υγρή κατάσταση, όπως στις ψυκτικές μηχανές. Με αυτόν τον τρόπο κυκλικής λειτουργίας, “αντλείται” θερμότητα από τον χώρο στο περιβάλλον και αντίστροφα.

Το ψυκτικό κύκλωμα αποτελείται από:

  1. τον Συµπυκνωτή
  2. την Βαλβίδα Εκτόνωσης
  3. τον Εξατµιστή
  4. τον Συµπιεστή

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Βασικά εξαρτήματα αντλίας θερμότητας

Το ψυκτικό υγρό όταν βρίσκεται στην αέρια του κατάσταση, συµπιέζεται και κυκλοφορεί στο σύστηµα µέσω του συµπιεστή(4). Μετά την έξοδο του συµπιεστή το θερµό και συµπιεσµένο αέριο ψύχεται σε έναν εναλλάκτη θερµότητας – τον συµπυκνωτή(1) – έως ότου συµπυκνωθεί σε ένα υγρό υψηλής πίεσης και µέσης θερµοκρασίας. Το συµπυκνωµένο ψυκτικό µέσο έπειτα περνά µέσα από µια συσκευή µείωσης της πίεσης – Βαλβίδα Εκτόνωσης(2). Μέσω αυτής της συσκευής περνά το υγρό χαµηλής πίεσης µέσω ενός άλλου εναλλάκτη θερµότητας, τον Εξατµιστή(3), όπου το ψυκτικό µέσο εξατµίζεται σε αέριο µέσω απορρόφησης θερµότητας. Το ψυκτικό επιστρέφει στον συµπιεστή και ο κύκλος αρχίζει ξανά.

Οι αντλίες θερµότητας χρησιµοποιούνται και κατά τη αντίστροφο τρόπο. Αυτό σηµαίνει ότι κατά τη χειµερινή περίοδο µπορούν να παράγουν ζέστη ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο ψύξη. Αυτή η διαδικασία πραγµατοποιείται µε τη χρήση µιας βαλβίδας που
επιτρέπει τη µεταγωγή µεταξύ «θέρµανσης» και «ψύξης» µέσω ενός ηλεκτρικού σήµατος που δίνεται από τους ελεγκτές της µονάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *